Muzsika a kertben

2018-07-09 20:00
Óbudai Társaskör 1036 Budapest, Kiskorona utca 7.

Elgar: e-moll vonósszerenád, op. 20
Debussy: Dalok alt hangra
Tóth Péter: Lorca-sanzonok
***
Debussy: g-moll kvartett, op. 10 (vonószenekari átiratban)

Közreműködik: Meláth Andrea – ének
Művészeti vezető: Botvay Károly
Koncertmester: Pilz János

Belépőjegy: 3500 Ft

A koncert kétrészes, vége körülbelül 22 órakor, rossz idő esetén a nagyteremben

Az Óbudai nyár keretében, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata támogatásával

 

A koncert nyitóműve, Sir Edward Elgar egyik legnépszerűbb kompozíciója. Igazi gyöngyszem ez a fiatalkori darab, az első mű, amivel elégedett volt a szerző. Tanítványai, a Worcester Ladies’ Orchestral Class fiatal hölgyei játszották először közönség előtt, majd a hivatalos premier három évvel később, 1896-ban volt Antwerpenben. Az e-moll vonósszerenádot 1933-ban a szerző vezényletével lemezre is rögzítették.
Claude Debussy és Tóth Péter dalait a 20. századi zeneértő és elkötelezett tolmácsolója, Meláth Andrea Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas művész, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője adja elő.
Tóth Péter írja művéről: 
„A Lorca-sanzonok hét, többé kevésbé összefüggő tételből álló sorozat. Egy asszony szerelmének, vívódásainak, vágyainak, panaszainak megjelenítése Lorca verseinek, vagy vers töredékeinek felhasználásával. A mű 2008-ban, Iván Ildikó felkérésére született és bemutatója is ugyanabban az évben volt.”
Debussy egyetlen kvartettjét az Egy Faun délutánja című művével egy időben írta. Míg a prelűdben a modern, előremutató zenei elemek dominálnak, a vonósnégyes inkább a hagyományosabb kompozíciós technikát követi. A hangversenyen a Kodály Zoltánra jelentős hatást gyakorolt g-moll kvartett vonószenekari átirata hangzik el.

(Szőke Cecília)