Fesztiváljaink

II. Óbudai ZeneZug Fesztivál

2019. május 31 – június 2.

tovább a részletes programra

 

A Budapesti Vonósok 2. Óbudai Zenezug Fesztiválja idén is a zenekarnak otthont adó Óbudai Társaskörben kerül megrendezésre. Szeretnénk tavalyi fesztiválunk sikerét megismételni, emlékezetes programokon keresztül néhány nap alatt megmutatni mi a fontos együttesünknek egész évben. Zenekarunk hosszú évek óta támogatja és segíti a zenét tanuló fiatalokat, a fesztivál nyitókoncertjén ők lesznek reflektorfényben, az est házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténész. Idei szólistánkat, Perényi Miklóst nem kell bemutatni, ő a fellépése előtt beszélni is fog pályájáról. Természetesen ebben az évben is lesz zegzugos vezetett barangolás a Társaskör termeiben, ezekben különböző korok érdekes kamarazenéi hangzanak el a zenekar művészei előadásában. A klasszikus koncerteken kívül László Attila és barátai jazzhangversenye, Vörös Eszter bandoneonestje, valamint Lakner Tamás matinékoncertje lesznek a rendezvény különlegességei. Miként tavaly, idén is kerti mulatság zárja a fesztivált, - melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt!

XXIV. Nemzetközi Haydn Fesztivál

A tervezett időpont 2019. július 12-21. Információk ezen az oldalon érhetőek majd el.

__

A Budapesti Vonósok kamarazenekar tagjai 1995-ben határozták el, hogy nyár közepén koncertsorozatot rendeznek a fertődi Eszterházy kastély csodálatos tükörtermében. A kastélyban működő múzeum akkori igazgatója, Bak Jolán nagy örömmel és szeretettel fogadta az ötletet, s a koncertsorozat - négy koncert négy egymást követő napon - HAYDN FESZTIVÁL címmel megvalósult. Mivel ezt megelőzően az Eszterházy kastélyban nem volt rendszeres zenei élet, a Budapesti Vonósok 1995-ös nagysikerű hangversenysorozata indította el azt a folyamatot, mely mára azt eredményezte, hogy a kastély ismét gazdag és sokszínű zenei programok vonzó helyszíne.

Az elmúlt években a júliusi "Nemzetközi Haydn Fesztivál" a nyár egyik legvonzóbb zenei eseményévé vált, melynek során a koncertek mindegyike telt ház előtt csendül fel, s a közönség soraiban évről-évre visszatérő vendégeket üdvözölhetünk nem csak Magyarországról, de Ausztriából és Németországból is. A hazai és a nemzetközi zenei élet legrangosabb szólistái, együttesei mindig örömmel fogadják el a meghívást, kitüntetésnek érezve, hogy azon falak között léphetnek föl, ahol egykor maga Haydn muzsikált. Ugyanakkor az is elmondható, hogy a Budapesti Vonósok nyári hangversenysorozatai ráirányították a figyelmet a kastély meglehetősen mostoha állapotára, s ennek köszönhetően ma már zenei rendezvények egész sora várja a zenerajongókat a részben már felújított épületben. Sikerülni látszik tehát elérni azt az eredeti célkitűzést, hogy a fertődi Eszterházy-kastély - fénykorához hasonlóan - ismét eleven és sokszínű zenei események otthona legyen.