Zenekar

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977-ben alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból. Az együttest kitüntették a Bartók–Pásztory díjjal (Magyarország legrangosabb szakmai díja), a Magyar Tudományos Akadémia által odaítélt Művészeti Díjjal, az Artisjus-díjjal, továbbá a Belgrádi Nemzetközi Kamaraverseny díjjal. Kivételes tehetségét számos rangos publikációban ismerték el, az ország zenei együtteseinek élvonalába tartozik, kiemelt minősítéssel rendelkezik.*

Az együttes rendszeresen fellép az ország jelentős hangversenytermeiben, valamint külföldön.

A 17 fős zenekar tagjai zenekari munkájuk mellett a zeneművészeti oktatásban is komoly szerepet töltenek be. Tanítanak zeneiskolákban, konzervatóriumokban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A zenekar tagjai a formáció méretétől függetlenül a legmagasabb előadóművészeti minőségben képesek megszólalni, rendszeresen fellépnek kamarahangversenyeken, akár vonósnégyesként is.

A zenekar célja, hogy Budapest városának szakmailag kiemelt minőségű, esszenciális zenei előadóművész-kollektívája legyen, mely kamara voltában és programjában közvetlen, közösségépítő, ezáltal hiteles példát mutat. Továbbá célkitűzése Budapest és a magyar zenekultúra határon túli népszerűsítése.

A romantikus hangzás mellett a zenekar – a mostanában divatos – historikus stílust is hitelesen tolmácsolja. 2017-ben a saját rendezésű fertőd-eszterházai Haydn Fesztiválon az együttes Maurice Steger világhírű blockflöteművésszel adott hangversenyt. A zenekar sokszínűségét mutatja az is, hogy volt koncertjük a Hot Jazz Banddel, Illényi Katicával, Orosz Zoltánnal, Szakcsi-Lakatos Bélával és Dés Lászlóval is. A zenekar sikerrel áll helyt a XX. századi és kortárs szerzők – nem egyszer a zenekarnak ajánlott – műveinek bemutatásában. Magyar és különböző népek zenéje is színesíti az évadok programját, mellyel a zenekar méltóképpen szólítja meg a world musicot kedvelő hallgatóságot is.

Legh\resebb művészek, akikkel együtt dolgoztunk:

Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Boldóczky Gábor, Csaba Péter, David Grimal, dr. Kamp Salamon, Fazil Say, Fejérvári Zoltán, Fenyő László, Frankl Péter, Hamari Júlia, Jana Buskova, Jandó Jenő, Josef Suk, Kelemen Barnabás, Kocsis Zoltán, Kolonits Klára, Kovács Dénes, Kovács János, Lencsés Lajos, Louise Alder, Marielle Nordmann, Michael Martin Kofler, Miklósa Erika, Nobuko Imai, Pauk György, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Reinhold Friedrich, Rilling Helmut, Rost Andrea, Ruha István, Ruth Ziesak, Starker János, Stefan Vladar, Sümegi Eszter, Tokody Ilona, Várdai István, Vigh Andrea

A zenekar Liszt-díjas koncertmestere: Pilz János,

Kossuth-díjas alapító művészeti vezetője: Botvay Károly